Kateri muharski škornji so prava izbira zame?

Glede na izkušnje, ki sem jih nabiral preko 7 let s servisiranjem in popravilom muharskih škornjev, je dejstvo, da sem v tem času videl praktično vse firme in različne modele. Spodaj sem povzel tri osnovne  parametre, ki so v večini primerov bistveni in moramo biti nanje še posebej pozorni pri izbiri škornjev.
Največja oziroma prva težava so šivi, druga je nekvalitetno dihajoče blago (št. slojev), kot tretja pa se nam pojavi na neoprenski nogavici.
Na podlagi naštetih težav, svetujem, da si pri pri izbiri škornjev pozoren na:
  1. Škornji naj bodo  sestavljeni s tehniko lepljenja blaga (brez šivov), pri tem, da so krojeni kar se da enostavno. Beri:  naj imajo najmanj možnih spojev!
  2. Dihajoče blago naj bo petslojno (3-slojno je npr. veliko slabše od 5-slojnega) in naj se zaključi visoko nad pasom.
  3. Neoprenska nogavica naj bo iz debelejšega neoprena (velikokrat, predvsem na cenejših modelih, se pojavi nekvaliteten neopren).
  4. Garancija naj bo vsaj eno leto oz. nekateri modeli imajo tudi dve. Pred nakupom se obvezno pozanimaj, kaj točno garancija vsebuje.
Ko zadostiš zgornjim zahtevam, pa se lahko osredotočiš še na ostale “bonbončke”:
  • dvojne naramnice, ki omogočajo hlajenje v vročih dneh
  • več žepov z nepropustnimi zadrgami
  • nepropustni prozoren žep oz. torbica za telefon, katerega lahko odstraniš in  telefon uporabljaš med ribolovom, brez da bi ga jemal iz torbice
  • imajo rink za podmetalko
  • imajo že pripravljene dele kjer si lahko pritrdiš navijalce za npr.  pean klešče, ščipalec…

Sicer je vse našteto samo  “dodatna” oprema, ampak je ni za zanemarit, namreč je dejansko zelo skrbno načrtovana, da v največji meri služi ribiču in ti lahko marsikdaj prizanese kakšen siv las (predvsem prozorna torbica oz. žep za telefon)

Pri poplavi izdelkov bi se jaz v tem trenutku sigurno odločil za Hotfly ALPINE DIVER V2 in jih priporočam tudi tebi,  če si v procesu odločanja nakupa novih škornjev in imaš letno vsaj 30 ribolovov.
Andrej
Foto: Pixabay
X